Buitengerechtelijke bescherming
Buitengerechtelijke bescherming
JustWatch
WAT IS HET VERSCHIL MET EEN GEWONE VOLMACHT ?
Het verschil tussen beide ‘lastgevingen’ is nochtans niet minnetjes.
Ingevolge het (bij wet van 17 maart 2013 vanaf 1 september 2014) gewijzigde art. 2003 BW eindigt de gewone lastgeving (of volmacht) van art. 1984 - 2010 BW (bv. een volmacht aan de bank) nu wanneer de volmachtgever feitelijk wilsonbekwaam wordt (ook zonder dat dit gerechtelijk vastgesteld wordt) – althans voor volmachten toegestaan sinds 1 september 2014 (zie handboek ‘Kwetsbaren in het nieuwe recht’, p. 32 – 34).
Nuance: die regel betreft weliswaar enkel lastgevingen betreffende materiële zaken. De lastgevingen inzake strikt persoonlijke aangelegenheden zoals patiëntenrechten en euthanasie blijven geldig bij wilsonbekwaamheid van de lastgever, overeenkomstig de specifieke wetgeving in dat verband. Dit kan wel mee uitgebouwd worden in een ruimere plaatsvertrouwing: zie in dat verband op de volgende pagina’s: Advance Care Planning.
De lastgeving inzake materiële zaken uitgeschreven volgens de regels van art. 490 BW is evenwel net uitgekiend om tijdens de later opgetreden wilsonbekwaamheid van de lastgever (bv. verergering van Alzheimer) in werking te treden en door de lasthebber aangewend te worden tot aan het overlijden van de lastgever.
De wet van 21 december 2018 heeft die ‘lastgeving’ nu ook uitdrukkelijk verruimd tot niet-materiële bevoegdheden, zoals verblijfskeuze, zorg en patiëntenrechten. Met ingang van 1 maart 2019 is het uitschrijven van een volledige ‘voorzorgvolmacht’ daardoor nog beter aangemoedigd.
TERUG NAAR HET HOOFDMENU BEWINDVOERING : klik hier.
DISCLAIMER:
ook deze blog houdt overeenkomstig de disclaimer (link hier) geen juridisch advies in. Contacteer daarvoor een advocaat of een notaris. Verifieer ook updates van deze pagina of volg mijn Summer School over bewindvoering (data via de home pagina).
BUITENGERECHTELIJKE BESCHERMING: de ‘lastgeving’ ook ‘voorzorgvolmacht’ genoemd of ... ‘plaatsvertrouwing’.
“Recht spreken kan het verhaal worden waardoor de rechter mens wordt, en de mensen menselijker maakt. Daar wortelt zijn vrijheid, en zijn verantwoordelijkheid.” (*)
G. Rommel, vrederechter St. Gillis B.
naam Jan Nolf
beroep vrederechter Kanton Roeselare
WEBSITE www.vredegerechtroeselare.be
OnderwerpeN Justice