FAQ procedure bewindvoering

JustWatch

 
 

BEVOEGDE VREDERECHTER


Tot welke vrederechter moet ik me richten ?

- Voor de (eerste) aanstelling van een bewindvoerder, wendt U zich in eerste instantie tot de rechter van de verblijfplaats (dus ook als de patiënt daar niet gedomicilieerd is), bvb een ziekenhuis, verzorgingstehuis.... Enkel als dit niet mogelijk is, wordt teruggevallen op de vrederechter van de officiële woonplaats. Besluit: de wet verkiest de wérkelijke “nabijheidsrechter”, in het belang van een nauw contact met de patiënt.

Gezien het ‘zorgzaamheidsperspectief’ is “Judge-Shopping” verboden, en onderzoekt een vrederechter zijn territoriale bevoegdheid “ambtshalve” (=automatisch). Bij twijfel van de vrederechter zelf (wanneer niemand anders het probleem opwierp) wordt de zaak naar de Arrondissementsrechtbank verzonden, die dan de bevoegde vrederechter aanwijst.


- Hoe kan ik terugvinden met welk vredegerecht een bepaald adres overeenstemt ?

Volg deze link en vul het formulier in.


- Eens de aanstelling uitgevoerd is, blijft die zelfde vrederechter voor alle verdere beslissingen bevoegd, en kan die vrederechter de beschermde persoon wél bezoeken buiten het eigen kanton (art. 623, lid 2 Ger.W.). Dit brengt echter extra verplaatsingskosten mee, in functie van de afstand.


- Wanneer de beschermde persoon naderhand verhuist, en zijn hoofdverblijfplaats “duurzaam” vestigt buiten het kanton van de vrederechter die de voorlopige bewindvoerder aanstelde, verkiest de wet opnieuw de nabijheidsrechter: daarom voorziet de wet (art. 628, 3° Ger.W.) dat de oorspronkelijk bevoegde vrederechter het dossier kan overmaken aan de collega van het kanton waar de patiënt is gaan wonen. Dit vergemakkelijkt het contact, en vermijdt extra verplaatsingskosten.

De vrederechter kan tot die overzending “ambtshalve” (=zonder vraag ertoe) beslissen, wanneer bvb in een verslag vastgesteld wordt dat de beschermde persoon definitief elders is gaan wonen, of na hospitalisatie teruggekeerd is naar de eigen woonplaats.

Ook de beschermde persoon zelf, kan een verzoek daartoe richten, of een “belanghebbende” (familie, vertrouwenspersoon..): van zo’n verzoek (met aanvullende toelichting) vindt u een voorbeeld hier .

Tot slot kan ook de Procureur des Konings die vraag stellen.


Het komt voor dat op een verzoekschrift tot overzending van een dossier naar een ander kanton slechts een (negatief) antwoord per brief volgt van griffier of vrederechter. Lees daarover verder onder het hoofdstuk ‘Klachten, derdenverzet, hoger beroep’ (link hier).


TERUG NAAR HET HOOFDMENU BEWINDVOERING : klik hier.


DISCLAIMER


Ook deze blog houdt overeenkomstig de disclaimer (link hier) geen juridisch advies in. Contacteer daarvoor een advocaat of een notaris. Verifieer ook updates van deze pagina of volg mijn opleidingen over bewindvoering (data via de home pagina).



 

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE PROCEDURE BEWINDVOERING

“Recht spreken kan het verhaal worden waardoor de rechter mens wordt, en de mensen menselijker maakt. Daar wortelt zijn vrijheid, en zijn verantwoordelijkheid.” (*)

G. Rommel, vrederechter St. Gillis B.