dagboek van mijn laatste jaar
dagboek van mijn laatste jaar
2010/11
Er zijn van die problemen “in het rood” waar een romantisch wit verflaagje à la Damme, Lissewege of Den Haan niets aan verhelpt. Niet dat die zich dààr zouden concentreren, en zelfs eerder niét. In dit land zijn volgens De Morgen (zie perslinks en rapport NBB hierna) 7 op de 10 Belgen eigenaar, en slechts 3 op de 10 huurder. Huurprijzen volgen de waarde van de eigendom (de zogenaamde vuistregel van 3 %), waardoor ze mee omhoog getrokken worden in de “immobubbel” (prijsverlaging is altijd een moeilijker verhaal).
Maar nu kan ook een record aantal Belgen het eigen huis niet meer afbetalen: in 2010 41.860 achterstallige woonkredieten met een record bedrag erin betrokken (825 miljoen €, is + 21 %). Het risico ligt - logisch - in de grote groep die voor de financiering van de eigen-woning-droom volledig afhangt van een krediet.
Daarover had ik het in de ‘Rondetafel collectieve schuldenregeling’, net gepubliceerd in ‘Ad Rem’, het tijdschrift van de Orde van Vlaamse Balies 5/2010: “Voor de crisis konden vele mensen een nieuwe woning aankopen. Maar door de crisis werden de mensen die voordien een lening voor de aankoop van een huis hadden aangegaan, geraakt. Zij moesten hun woning verkopen, en huren op de duurdere huurmarkt. Vandaar dat ik zomaar niet kan bijtreden dat één en ander te maken heeft met overconsumptie. Deze reden heeft te maken met mensen die voordien totaal geen financiële problemen hadden (...) Er zullen altijd mensen zijn die geen geld kunnen beheren, zoals er altijd economische crisissen zullen zijn. Wij moeten ons daarvan bewust zijn. Daarnaast moet er ook iets gedaan worden aan bepaalde invorderingspraktijken. Ook vind ik het spijtig dat de minnelijke schikkingen zijn afgeschaft (...)”.
Terloops: gisteren had ik 27 niet - wettelijk - verplichte minnelijke schikkingen op de agenda. 18 werden behandeld, en daarvan werden 15 geregeld door betaling of akkoord (=83 %...). De andere 9 werden op korte termijn uitgesteld voor verdere bespreking. Dit is het échte snelrecht, aan €O kostprijs voor de betrokkenen, schuldenaar of schuldeiser.
Een dak boven het hoofd behoort tot het essentiële in het leven, om te overleven. Wie zijn woningkrediet niet meer betaalt, heeft de greep over zijn allerbelangrijkste prioriteiten verloren. Bijgevolg moet je dan aannemen dat daaraan voorafgaand, al heel wat “banale” schulden zich opgestapeld hebben, zoals nutsvoorzieningen, kleine facturen.... en de invorderingskosten dààrvan, het budget ondertussen nog méér ontwricht hebben, tot finaal de hypothecaire aflossing aan de beurt kwam. En na het financiële komt het onschatbare in het gedrang: de dagelijkse kopzorgen, de vernedering, de destructie van kwaliteit in relaties met partner en kinderen, de wanhoop.
Net nu is de tweede verkoopdag in openbare verkopen afgeschaft: ik hou mijn hart vast voor rampverkopen, waar de verkoper een verlies aan doet waarvan hij/zijn in een heel leven nooit (financieel, en vaak ook letterlijk) meer zal kunnen herstellen, maar de hoogste bieder ook al nauwelijks een écht goede zaak aan doet wegens de hoge kosten.
Het is een dooddoener om het te herhalen, maar er wordt nauwelijks bij stil gestaan in de invorderingspraktijk: schulden zijn als lawines. Het begint met kleine achterstallen, die zich door de ongelooflijke kostprijs van de invorderingskosten (zeer vaak voor de vrederechter van 30 tot 300 %) razendsnel opblazen tot een budget dat éven verkrampt raakt door ‘bad luck’ (werkloosheid van een partner, ziekte, administratieve problemen..) er onder begraven wordt.
Vooral in crisistijd zou het goed zijn dat de invorderingsindustrie haar methodes aanpast en kosten matigt, om niet bij te dragen tot de letterlijke afbraak van de Belgische droom.
Wat u vast niet gemist hebt - Ce que vous n’avez certainement pas râté - You didn’t miss this one did you ?
21 01 2011 “Het einde van het huisje-tuintje-boompje” (De Morgen)
21 01 2011 “Baksteen” (Yves Desmet in De Morgen)
December 2010, Ad Rem, Tijdschrift van de Orde van Vlaamse Balies
Rapport 2010 Nationale Bank van Belgie, Centrale voor kredieten aan particulieren
13 01 2011 “10.000 avocats pour la Tunésie” (Médiapart)
A quote a day, keeps the doctor away ;-)
“Armoede kan zowel u als mij treffen” (interview met Ingrid Lieten in UVV info 2001/1, klik hier voor het tijdschriftnummer)
Photo of the day:
Val Thorens, versant sud vers Orelle, (Savoie) alt. 3000 m
Poem of the day:
“Perdi a esperança como uma careira vazia...
Troçou de mim o Desino; fiz figas para o outro lado,
E a revolta bem podia ser bordada a missanga por minha avo
Er ser reliquia da sala da casa velha que nao tenho”
(“ik heb mijn hoop verloren als een lege portefeuille..
Het Lot spotte met mij; ik trok een lange neus naar de andere kant,
En de revolte kon zeer wel met kraaltjes door mijn oma zijn omzoomd
En relikwie zijn uit de zitkamer van ‘t oude huis dat ik niet heb”)
gedicht van 17 12 1927 door:
Alvaro de Campos (Fernando Pessoa) ‘De Metafysische ingenieur en ander gedichten 1925 - 1935, vertaald door August Willemsen (Arbeiderspers 2002)
rode bakstenen
21 januari 2011
Schulden zijn als lawines