dagboek van mijn laatste jaar
dagboek van mijn laatste jaar
2010/11
Stalking is strafbaar. Irriteren is irritant. En VIP’s zijn soms ambetant. De persberichten die deze 3 negatieve connotaties inhielden met verslaggeving over de ‘Very Irritating Police’, leken op 19 april eerst wel 19 dagen te laat te komen, maar het was dus ernst, want de politiezone Westkust gooit daarvoor zelfs een nieuwe zwarte Volvo in de campagne. Na méér blauw, nu méér zwart op straat: het Black Volvo Team, misschien zelfs in een aangepast uniform ?
‘s Nachts zijn alle katten zwart: als dàt maar geen brokken geeft, want precies in de nacht van 1 op 2 april reed in Doornik een man in op agenten in burger: hij dacht dat het ‘carjackers’ waren.
Vermits de “hangjongeren” zich zouden bezondigen aan “vandalisme en graffiti”, zal die Volvo er tegen de herfst misschien ook wel kleurrijker uitzien: van een zwarte lap op jonge stiertjes gesproken.
3 begrippen...
(1) Vooreerst “stalking” dus... (klik hier voor de uitleg van het begrip op de website van de Federale Politie.... ).Wat me bijgevolg irriteert, is het ongezonde taalgebruik. Iédere donderdagzitting heb ik tussen de paar tientallen oproepingen in minnelijke schikking (verzoening - klik hier voor de FAQ pagina) wel één of meerdere gevallen met als onderwerp “stoppen met stalken”, of zoals vaker West-Vlaams verwoord “stoppen met lastigvallen”. Gevallen waar de politie niét ingrijpt, of de GAS-boeten niet aan verhelpen, ex-relatie-problemen, overlast, bizar gedrag...
Dan word ik als vrede(!)-rechter verondersteld - zonder écht juridisch standpunt in te nemen - te bemiddelen, wat “wijze raad” te geven, de kortste weg naar het gezond verstand. Zelfs als volledige oplossingen zeldzaam zijn in vaak verziekte situaties, gaan antagonisten meestal wat afgekoeld terug naar buiten. Soms nog verder mopperend, maar met wat meer begrip en geduld. Tot het dan later wéér eens barst: we hebben zo van die abonnementen. Wij ook...
Eigenlijk werd nu aan de Westkust een nieuw juridisch begrip gecreëerd, en omdat blijkbaar toch vooral franstaligen in het vizier genomen worden zal ik het maar in de taal van Voltaire uitleggen: à ne pas confondre avec le droit d’ingérence, un nouveau concept juridique est né, le droit de nuisance policière ;-)
De kans echter, dat “hangjongeren” mijn collega-vrederechters in de Westhoek “lastig vallen” met oproepingen in minnelijke schikking als klacht tegen het “lastig vallen” door het Black Volvo Team is redelijk gering :-)
Maar dat politionele “projecten” zélf vertaald worden in onwettelijkheid, is ondertussen toch wel heel vreemd. Misschien moet ik mijn licentie Criminologie na 1 september nog eens overdoen, want gezond lijkt me dit sfeertje niet.
Ik hoorde een verwijzing naar de “frustratie” van politiemensen, die vinden dat “er niets aan gedaan wordt”, en een “signaal naar de bevolking” (“de” bevolking...) dat het nu dus wél zal gebeuren. Een combinatie van personeelstherapie en public relations dus ? Dat maakt weliswaar nog niet legaal of zelfs maar pedagogisch wat ik als vrederechter nu (en politierechter vroeger) zélf bestrijd.
Vele jaren geleden zag ik politie op die uitdagende manier aan het werk op Californische stranden. Bierflesjes uitgieten (de nieuwe Jupiler - leuze lijkt dan wel: ”mannetje, dit is jouw bier niét”), zuur aanspreken vanuit de hoogte, controles zonder aanleiding... Dààr de Hummer, hier nu dus de Volvo. Mountainbikes waren wellicht te groen, en niet stoer genoeg.
En wat als de Black Volvo aanpak niet werkt ? De oproep à la Sarkozy voor een grote “Kärcher” ? En in een nieuwe fase maar het échte waterkanon ? Boven de 30°C vinden ze die douche aan zee misschien wel leuk. Je weet wààr een escalatie start, je weet niet waar ze eindigt. Wie voor confrontatie kiest, vindt in het averechtse effect altijd het eigen gelijk voor een nog overtreffender trap: oorlogslogica op kleine schaal.
(2) Het tweede sleutelwoord is dus “irriteren”. Dat is dus eigenlijk temperend “goed bedoeld”, want het is “enkel” irriteren. Zoals ik in overlast-dossiers over honden wel meer hoor: “hij blaft toch enkel maar ?”. Hij bijt dus (nog) niet. En nu dus de politie die “enkel maar irriteert”. Als “out of the box” in de ‘Goede Week’ kan dit tellen. Het zomers spelletje stadsguerilla van “foute jongeren” wordt eigenlijk meegespeeld. Dit dreigt boeiend te worden.
Als vrederechter dan maar heel het jaar door “goed nabuurschap” en “begrip” promoten (net als stadswachten en voetbalstewards). Nee, als ik dus dezelfde huurder wéér eens opgeroepen zie voor wanbetaling, zou ik hem/haar dus ook kunnen “irriteren”, kwestie van hem/haar aan te moedigen op tijd en stond te betalen, of in een ander kanton te gaan wonen. Zoals sommige verhuurders ook hun huurders “ambeteren”: electriciteit afsluiten, eigenaarsherstellingen vertragen, smoezen voor te dure onderhoudskosten, controles te pas en vooral te onpas... onder het voor de vrederechter dagelijks bepleite adagium “Ils m’emmerdent, je les emmerde”.
Moet ik dat dan ook maar aanmoedigen, want ik mag, net als een politieman in zijn vak, toch ook gefrustreerd raken door al die huurachterstallen ?
Hoé je als magistraat kunt irriteren, is snel gevonden: een lepel sarcasme, een snuifje vernedering, en een verholen dreigementje, dit snel mixen, en klaar is dat het recept. Vroeger was dat zelfs een beetje de hautaine huisstijl van Justitie met de Grote J. Terug naar vroeger dus, want “leve de harde aanpak”. Hard is in, hart is out. Een paar jaar geleden hoorde ik dat een Antwerpse magistraat een jongere - met - kleurvolle - hanekam het woord verleend (tja, “verleend”..) had met “allez, koekeloeren hoan, ‘t is nu aan u !”. Niet zo direct mijn vocabularium, maar ik kan me die treiterende toon wel indenken als je wil “irriteren”. Succes gegarandeerd, nou ja: “succes” :-/
Vraag is overigens wààrom politie wel “enkel” zou irriteren, in plaats van gewoonweg “verbaliseren”. Dàt zou pas écht “Law & Order” zijn ? Als die vraag niét goed beantwoord wordt, lijkt het er dan wel op dat er geen sprake is van reële overtredingen, en het “irriteren” dan inderdaad toch maar een illegale vorm van “wegpesten” zou zijn, dus ‘stalking’. Quod erat demonstrandum, maar hangjongeren spreken geen Latijn. Of willen we niet wérkelijk investeren in het serieuze werk van en rond Justitie (en is “pesten” goedkoper, zelfs met een Black Volvo ?). Misschien was het ook maar gewoon een niet zo blijde paasboodschap, een “affiche”, de omgekeerde variante van “ik hou (nie) van Aaa...”.
(3) Mijn derde bedenking is de reflex van de jurist: de vraag naar de definitie. Wat zijn “hangjongeren” ? Of zijn het “gangjongeren” ? Nee, géén/héén West-Vlaamse verspreking: in het radio-interview net voor achten dinsdagmorgen werd de link gelegd met zware dievenbendes, ramkraken, enz....
Dàt zijn pas “gangs”, maar of dat dan weeral “jongeren” moeten zijn, is dan de nieuwe vraag. De Black Volvo zou voor dié opdrachten misschien beter zijn officiële kleuren aankleden. Jammer, een kameleon-versie staat nog niet in de Volvo - cataloog.
Kortom, wat “hangjongeren” zijn, blijkt niet zo direct uit de foto boven ;-))), en voorlopig mogen frigoboxtoeristen op hun beide oren slapen. Ter duiding krijgen we tijdens deze vroeghete lente wellicht een reportage “embedded in hangyouth” en de sport van het kat-en-muisspel dat zich daar bij aankondigt. Misschien kan de Fortress West Coast Roadshow zich door het BOIC laten sponsoren: “Citius, Altius, Fortius”, de wedloop in het irriteren, of ken je “die” jongeren niet ?
Ik ken er ondertussen wel een aantal, waarop de “verdenking dat ze het verdienen” (mooie uitdrukking van een burgervader) van toepassing zou kunnen zijn. Eentje sprak ik niet lang geleden aan tijdens een plaatsbezoek in een sociaal huurpand dat ik in mijn Proces-Verbaal letterlijk beschreef als iets tussen een “kraakpand en een oorlogszone”: immers waren er niet alleen nauwelijks vensters heel, zelfs hele raamkozijnen waren verdwenen. Ik vroeg die jongeman, die volgens rapportering met zijn vrienden regelmatig de hele buurt op stelten zette, naar zijn dagelijkse bezigheden, en hij antwoordde “ik doe mijn wachttijd” . Op de toon waarop iemand vroeger over zijn legerdienst sprak. Uitleggen dat je op een job niet moet “wachten” is dan natuurlijk een hele onderneming, maar dan maak ik me toch de bedenking dat die jongere ook ouders heeft. Wié is nu in vredesnaam voor het grootste deel “verantwoordelijk” voor die leegheid, die verbittering, die agressie ?
Toch wel voor een stuk de ouders die hem “opgevoed” zouden moeten hebben. Ouders zijn de eerste schakel in dit “kostbare weefsel” ;-) waar we zo trots op zijn, of niet soms ? Is het dan niet tekenend dat we toch vooral die jongeren “lastig vallen”, maar onze eigen generatiegenoten niet voor hun verantwoordelijkheid stellen ? Confronteert dat ons teveel met wat in onze eigen tijd is misgelopen ? Wié heeft wié teleurgesteld ? This was our time !
Ondertussen werk ik vele jaren aan een ànder taalgebruik, een àndere benadering in justitie. Uitdrukkelijk géén “Rambo - cultuur” (klik voor die FAQ - pagina hier), niet confronteren, maar dialogeren. Gesprekken in justitie gaan nu al nooit vanzelf, vooral niet met jongeren. Vaak spendeer je minuten met het zoeken naar de juiste toon om een zuinig stukje vertrouwen aan de overkant te creëren, en vervolgens iets ten goede te kunnen veranderen. Nu kan ik maar hopen dat het VIP-offensief niet te veel afstraalt op de magistratuur, want voor veel jongeren is politie en rechtbank toch maar “één pot nat”. Maar geen zorg, die jongeren worden toch niet vervolgd, “enkel lastig gevallen”... so, no worries ;-/
Dank u voor de collateral damage, we take care.
Wat u vast niet gemist hebt - Ce que vous n’avez certainement pas râté - You didn’t miss this one did you ???
23 04 2011 “Antwerpse politie nuanceert slecht racismerapport” (De Morgen)
19 04 2011 “VIP” (Yves Desmet in De Morgen)
15 04 2011 “Ayapaneco: taal sterft uit door ruzie” (Het Nieuwsblad)
12 01 2011 “On recharge les accus sécuritaires” (Blog Le Monde du Juge des Enfants J.P. Rosenczveig)
30 08 2010 “Encore un rapport (à venir) sur la délinquance des jeunes” (Paroles de juges)
A quote a day, keeps the doctor away ;-)
“Every breath you take, every move you make, I’l be watching you
Every bond you break, every step you take, I’l be watching you
Every single day, every word you say,
Every game you play, every night you stay,
I’l be watching you...”
The Police ;-) (zie de You Tube met de tekst hier)
Photo of the day:
“Ceci n’est pas un(e) hangjongere”, just a senior tourist in the sun on the ramparts of Bruges, but Benidorm Bastards, beware !
Poem of the day:
“Word rijk van een paar
Dat geen spijker bezit, een dakloos
Jongmens in een vluchthuis,
Hun blinde haat die jou morgen zal lezen,
Zal wezen wie weet”
Leonard Nolens, uit ‘Rijkdom’ in ‘Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen’ (Querido 2011)
You Tube of the day:
Uitnodiging:
28 04 2011 Roeselare, De Spil: ‘Hoe maak jij jouw keuzes in het leven ?’
Info - avond met CAW Roeselare & Vrederechter Jan Nolf (voor het programma: klik hier)
Jogging around Bruges:
Visits of Courtrooms:
Bruges, Huyse Die Caese (ancient courthouse of the Juges d’Instruction)
Lyon, Security in old & new courts
My favourite bridges of 2010: bridges as the symbol of Justice
Vind met uw cursor de links in de teksten. Trouvez avec votre curseur les liens dans les textes. Find with your curser the web links in the texts.
hangjongeren of gangjongeren ?
24 april 2011
Vele jaren geleden zag ik politie op die uitdagende manier aan het werk op Californische stranden. Bierflesjes uitgieten, zuur aanspreken vanuit de hoogte, controles zonder aanleiding... Dààr de Hummer, hier nu dus de Volvo ?