dagboek van mijn laatste jaar
dagboek van mijn laatste jaar
2010/11
In mijn kieskanton was ik maar één van de ongeveer 1.000 “werkwilligen” van die dag. Topwedde: €78, voor ondertussen weken lang extra-werk.
Afspraak (zoals altijd al) om 0730 hrs aan de Hallen voor de start in de eerste stembureaus. Mijn secretaris, én griffier Sorina S. zeulde de hele dag de zware “classeur” mee met alle info over toezeggingen, weigeringen, weifelingen. Hààr vuurproef nadat ik al m’n hele carrière die “Longest Day” met ere-hoofdgriffier Willy B. gedeeld had, eigenlijk ikzelf toen altijd comfortabel onder zijn leiding ;-) van ‘s morgens vroeg tot vaak diep in de volgende nacht, of ochtend. Dus anno 2010 ook mijn eigen vuurproef, voor de moeilijkste verkiezingen ooit, maar meteen ook mijn laatste, al wist alleen ikzelf dat toen. Een beetje blufpoker.
Chauffeur van dienst om een 60-tal km ver door het verkeer te raken en (traditioneel) alle 84 stembureaus te bezoeken voor 1300 uur: commissaris Martin C., voor wie het ook de laatste keer was, want ook hij vertrekt vervroegd aan 60 jaar (klik hier voor Het Nieuwsblad van 02 04 2011). Zijn woorden die ochtend troffen me:”Ik heb veel kansen gekregen, ik moet teruggeven. Als u me later nodig hebt voor verkiezingen, zal ik er zijn”.
De hele dag in gesprek, soms confrontatie. Alles in aanslag: gsm’s, politieradio, dictafoon, digitale foto’s. Maar we blijven natuurlijk amateur- vrijwilligers ;-)
‘s Morgens de stemburelen, in de namiddag de telburelen. Gemopper, bezwaren, opmerkingen, suggesties, maar ook authentiek enthousiaste burgerzin. Die zal ik blijven herinneren, en stemt me hoopvol: het zeezout van de democratie, in plaats van de azijn van de weigering.
Het zout der aarde zal uiteindelijk bewaren, het zuur zal verdampen. Een democratie rust niet op afgewende schouders: ze ligt in uitgestoken handen.
Ondertussen is kostbare tijd verloren gegaan. Ook mijn vredegerecht zal er nu de prijs voor betalen. Voor het eerst ooit, zal het achterstand kennen vanaf 1 september as. Een achterstand, niet georganiseerd door luie rechters, of werkmoe personeel, maar door het politiek beleid. Op 11 juli aanstaande niet één, maar 2 (TWEE) jaar zonder hoofdgriffier, vandaag 703 dagen. Onaanvaardbaar.
O-N-A-A-N-V-A-A-R-D-B-A-A-R. Want op gerechtigheid staat geen prijs.
Wat u vast niet gemist hebt - Ce que vous n’avez certainement pas râté - You didn’t miss this one did you ???
26 05 2010 “Aan de gewetensbezwaarden van 13 juni” (De Morgen De Gedachte)
13 09 2010 “Aan de werkwilligen van 13 juni....” (JustWatch)
A quote a day, keeps the doctor away ;-)
“La pire des attitudes est l’indifférence, dire “je n’y peux rien, je me débrouille”. En vous comportant ainsi, vous perdez l’une des composantes essentielles qui fait l’humain. Une des composantes indispensables: la faculté d’indignation et l’engagement qui en est la conséquence”
Stéphane Hessel, ‘Indignez vous !” (Indigène Editions 2011)
Photo of the day:
Elections in Belgium on June 13th 2010: a peacefull operation !
Poem of the day:
“Op je houdbaarheidsdatum van goud
In de zonklok, heet
Gelopen smelten de wijzers”
Leonard Nolens, ‘‘Sleet’ uit ‘Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen’ (Querido 2011)
You Tube of the day:
Jogging around Bruges:
Visits of Courtrooms:
Bruges, Huyse Die Caese (ancient courthouse of the Juges d’Instruction)
Lyon, Security in old & new courts
My favourite bridges of 2010: bridges as the symbol of Justice
Vind met uw cursor de links in de teksten. Trouvez avec votre curseur les liens dans les textes. Find with your curser the web links in the texts.
een jaar geleden
13 juni 2011
.. maar ook authentiek enthousiaste burgerzin. Die zal ik blijven herinneren, en stemt me hoopvol: het zeezout van de democratie, in plaats van de azijn van de weigering.
Het zout der aarde zal uiteindelijk bewaren, het zuur zal verdampen.