Questioning Justice
Questioning Justice
2018/19
De Commissie justitie van de Kamer buigt zich sinds 16 oktober jl. over de vierde versie van wetgeving ter bescherming van onbekwamen sinds 1991, 2003 en 2013.
Opvallend: al halverwege de negenjarige evaluatietermijn wordt een ingrijpende update voorgesteld maar dat is geen slecht nieuws. We kunnen de nieuwe voorstellen immers onderverdelen in wat een mooie doorbraak betekent, verder in wat een gedurfde uitdaging lijkt en tot slot – met bedenkingen – heel wat technisch gesleutel.
Enkele quotes uit de propvolle krantenpagina 11 van De Juristenkrant:
Een mooie doorbraak: de verruiming van de buitengerechtelijke bescherming.:
‘Daardoor krijgt de buitengerechtelijke bescherming deels ook de ‘all-in’ -draagwijdte van een ‘Levenstestament’ dat thuisverzorging en rusthuiskeuze kan voorzien, zowel als positieve, dan wel negatieve medische wilsverklaringen, tot en met palliatieve zorgen en uitvaartplechtigheid. Vermits die aspecten ook onderhands bedongen kunnen worden ligt hier een belangrijke consulterende opdracht voor de advocaat. Het zou goed zijn dat ook medici en beheerders van rust- en ziekenhuizen attent gemaakt worden op de mogelijkheden (...)’
Een gedurfde uitdaging: wordt de gerechtelijke bescherming het proefterrein van Geens’ Court of the Future ?
‘Exact zoals de toen in functie van toegankelijkheid en laagdrempelijkheid aangekondigde ‘kiosken’, wordt hier voorzien dat in de griffies van de vredegerechten computers ter beschikking gesteld worden voor wie daar thuis niet over beschikt of begeleiding behoeft.’
Technisch gesleutel: een lange lijst van plussen en minnen:
‘(...) De Raad van State bekritiseert wel terecht de vooralsnog in het wetsontwerp gehandhaafde nieuwe erkenningsvereiste voor medici die de geneeskundige verklaring afleveren. Dit betekent een onevenredige drempel en zal leiden tot meer interventies van geneesheren die de patiënt niet kennen, evenals discussies over het ‘informed consent. (...)’
Lees de volledige analyse van je #justitiewatcher op p. 11 van De Juristenkrant (Kluwer)
Ondertussen ook bij De Inspecteur (Sven Pichal op Radio 2):
De voorzorgsvolmacht, wat en hoe ?
Behandeling van je probleem kan je bij De Radiorechter aanvragen
via mail deinspecteur@radio2.be
Alle pers en info, evenals de uitspraken van De Radiorechter ,
vind je ook hier op m’n aparte pagina Radiorechter.
versie 4 wet onbekwamen: analyse
26 oktober 2018
“Alle actoren werden herhaaldelijk geraadpleegd (vrederechters, notarissen, advocaten, geneesheren, gezondheidssector, HRJ). Het resultaat is een compromis dat de grote lijnen van de hervorming van 2013 respecteert maar toch ook vragen oproept.”
M’n op 30 november 2016 bij Uitgeverij EPO verschenen boek ‘De kracht van rechtvaardigheid’ is in alle boekhandels te verkrijgen en via bol.com.
Het verscheen een jaar later ook in het Frans (bij NowFuture Editions).
Voor de eerste commentaren op de NL versie klik je hier op deze link.
Voor de commentaren van de Leuvense professoren als respondent bij de boekvoorstelling van 13 12 2016, klik je hier op deze link.
Over zorgvolmacht en bewindvoering vind je m’n boeken ‘Kwetsbaren in het nieuwe recht’ (in versies voor juristen en niet-juristen) bij INNI Publishers met verdere info via deze pagina ‘Bewindvoering’.
Schrijf hier in op de Nieuwsbrief van je #justitiefluisteraar (GPDR proof !)