Questioning Justice
Questioning Justice
2019/20
Vandaag lees je in De Juristenkrant (Kluwer uitgave) op p. 16-17 m’n duiding over de historische audit van de HRJ omtrent de rechtspraktijk bij bewindvoering. Op p. 4 vind je een samenvatting van de audit door de redactie en de reacties van de ministers Geens en Vandeurzen.
Enkele quotes uit de duiding van je #justitiewatcher :
‘Een van de meest belangrijke, structurele vaststellingen van de audit is een stokoud pijnpunt maar nu zeer concreet gedocumenteerd. De vrederechtelijke ‘eilandcultuur’ (om het beleefdheidshalve niet over ‘baronieën’ te hebben) is inderdaad des te verwonderlijk waar het hier om een relatief recente wetgeving gaat, die de nabijheidsrechter een kans voor verfrissing en vernieuwing in het beleid aanreikte. De nieuwe wetgeving omtrent onbekwamen was sinds 1991 de uitgelezen kans om studiemateriaal en ‘good practices’ uit te wisselen. (...)
Het probleem is niet alleen technisch: “er is geen cultuur van samenwerken over de arrondissementen heen. Ervaringen worden niet systematisch gedeeld of kritisch besproken” (p. 47).
(...)
Wanneer inderdaad frequent klachten gemeld worden omtrent eigengereide en zelfs juridisch evident erratische interpretaties van een fundamenteel door Mensenrechten gedragen wetgeving is het duidelijk dat hier een “cultuurprobleem” aan de orde is “waaraan moet gewerkt worden” (p. 48). Een ‘helicopterzicht’ op de praktijk is noodzakelijk om kwaliteitsnormen te kunnen toetsen. Het is op dat punt geen compliment als de audit wat sarcastisch vaststelt dat “diversiteit wel de norm lijkt te zijn” (p. 50)
(...)
Als de weerbarstigheid tegen nieuwe wetgeving voor de zwaksten onder ons zo taai blijft en de zelfgenoegzaamheid zo groot, smeken vrederechters er om van hun aanstelling een beter te evalueren mandaatfunctie te maken. Hun korpschefs hebben die al.’
Alle pers en info en de uitspraken van
De Radiorechter bij Sven Pichal (De Inspecteur)
van Radio 2 vind je
ook hier op m’n aparte pagina Radiorechter.
Behandeling van je probleem kan
je aanvragen via mail deinspecteur@radio2.be
vrederechters en bewind
11 september 2019
‘De HRJ “vraagt zich dan ook af of de geest van de wet, nl. een voorkeur voor familiale bewindvoerders, vandaag wel wordt toegepast” ’
M’n op 30 november 2016 bij Uitgeverij EPO verschenen boek ‘De kracht van rechtvaardigheid’ is in alle boekhandels te verkrijgen en via bol.com.
Het verscheen een jaar later ook in het Frans (bij NowFuture Editions).
Voor de eerste commentaren op de NL versie klik je hier op deze link.
Voor de commentaren van de Leuvense professoren als respondent bij de boekvoorstelling van 13 12 2016, klik je hier op deze link.
Schrijf hier in op de Nieuwsbrief van je #justitiefluisteraar (GPDR proof !)
In juli 2019 verscheen bij InniPublishers m’n nieuwe boek over voorzorgvolmacht en bewindvoering: zowel voor juristen als voor niet-juristen geschreven, als een ‘stappenplan’. Die ‘road map’ wijst je in 10 praktische stappen de weg naar Plan A (de voorzorgvolmacht) en Plan B (bewind met voorkeurverklaring) in die allernieuwste wetgeving van 21 12 2018.
Voor de ‘all-in’ - voorzorgvolmacht vind je er een modeltekst met Advance Care Planning, uitvoerige toelichting en alternatieven.
Naast die praktische duiding, biedt het boek ook de tekst zelf van de nieuwe wetgeving, maar daarenboven 9 levensechte verhalen.