Questioning Justice
Questioning Justice
2019/20
Dokter Geert Dom – recent in De Artsenkrant kandidaat voor de nominatie ‘specialist van het jaar’ - is één van die hoofdspelers van toen die Jan Jacob nog eens wil ontmoeten. Een van de meest onthutsende lichaamstaalmomenten van het proces voor de Antwerpse correctionele rechtbank was de persoonlijke verdediging van dokter Dom. Het medisch diensthoofd van de instelling die de opname van Jonathan uiteindelijk weigerde had tientallen medewerkers uit de sector meeget(r)oond naar de plots volgelopen zittingszaal en hield zijn pleidooi naar zijn personeel toegekeerd en met de rug naar de rechtbank – tot de voorzitter het op de heupen kreeg. Zij sommeerde de dokter zich om te draaien voor dat betoog en de rechtbank in de ogen te kijken. Er is dus nog werk voor ‘inzicht’ aan de winkel.
In De Juristenkrant van vandaag overloopt jullie #justitiewatcher de lessen die al dan niet getrokken werden uit dit drama door de ‘zachte sector (de psychiatrie dus, met verwijzing naar het ‘Safewards Model’ van prof. Len Bowers) enerzijds, maar anderzijds politie, politici en parket.
Twee stukken van eminente Vlaamse schrijvers die ik daar in herinnering breng:
-Die excuses van burgemeester Bart De Wever – weliswaar nadat de BBT’ers een tuchtsanctie ontliepen - waren het eerste signaal van de politieke wereld. Tom Lanoye had daar jaarlijks op ingebeukt in zijn jaarlijkse kerstessays in De Standaard (o.a. ‘Stad van Beleg’ 22 december 2015).
-Het Antwerpse parket bleef gespaard. De essentie werd vlijmscherp verwoord door Erwin Mortier: ‘de beschamende dans der maharadja’s’ (De Morgen 25 februari 2013), draaiend omheen de hete brij van het eigen falen.
Het volledige stuk lees je deze week in De Juristenkrant nr 401.
Alle pers en info en de uitspraken van De Radiorechter bij Sven Pichal (De Inspecteur) van Radio 2 vind je ook hier op m’n aparte pagina Radiorechter. Behandeling van je probleem kan je aanvragen via mail deinspecteur@radio2.be
jonathan jacob: 10 jaar later
16 januari 2020
‘Bij mij vervaagt niets, het blijft in mijn geheugen gebrand’, besluit Jan Jacob ons gesprek
M’n op 30 november 2016 bij Uitgeverij EPO verschenen boek ‘De kracht van rechtvaardigheid’ is in alle boekhandels te verkrijgen en via bol.com.
Het verscheen een jaar later ook in het Frans (bij NowFuture Editions).
Voor de eerste commentaren op de NL versie klik je hier op deze link.
Voor de commentaren van de Leuvense professoren als respondent bij de boekvoorstelling van 13 12 2016, klik je hier op deze link.
Schrijf hier in op de Nieuwsbrief van je #justitiefluisteraar (GPDR proof !)
In juli 2019 verscheen bij InniPublishers m’n nieuwe boek over voorzorgvolmacht en bewindvoering: zowel voor juristen als voor niet-juristen geschreven, als een ‘stappenplan’. Die ‘road map’ wijst je in 10 praktische stappen de weg naar Plan A (de voorzorgvolmacht) en Plan B (bewind met voorkeurverklaring) in die allernieuwste wetgeving van 21 12 2018.
Voor de ‘all-in’ - voorzorgvolmacht vind je er een modeltekst met Advance Care Planning, uitvoerige toelichting en alternatieven.
Naast die praktische duiding, biedt het boek ook de tekst zelf van de nieuwe wetgeving, maar daarenboven 9 levensechte verhalen.