Questioning Justice
Questioning Justice
2023/24
De nieuwste wet bewindvoering: een sneltreinwet, met gemiste stations.
Het werd op 26 oktober het derde persbericht van de nieuwe minister van Justitie, maar tot dusver nog geen tweet daarover op zijn nog niet zo bekende, noch geverifiëerde account @PaulVanTigchelt . De verdienste voor de in sneltrein door de Kamer goedgekeurde wet omtrent bewindvoering gaat dan ook naar de voorgangers Vincent Van Quickenborne en Koen Geens.
De persquote van de nieuwe minister bevatte een pijnlijke juridisch fail in de allereerste zin: “...zo’n 140.000 kwetsbare personen worden bijgestaan door een bewindvoerder”.
‘Bijstand’ is immers de zachtere, van de twee opties bij bewindvoering. In de praktijk wordt – in strijd met de wil van de wetgever van 2013 nog steeds voor de meer ingrijpende ‘vertegenwoordiging door een bewindvoerder’ gekozen. Spons erover, het zijn nog ministeriële wittebroodsweken.
We gaan in deze bijdrage enkel in op twee van de vier ‘krijtlijnen’ die de minister benadrukte: “meer kiezen voor een beter ondersteunde familiale bewindvoerder” en “een transparante tarifiëring”.
Daarnaast organiseert de wet inderdaad ook een nationaal register voor professionele bewindvoerders, controlemechanismen en tuchtregels, maar de eerste vraag is prioritair: waar boeken we vooruitgang in het belang van de ‘beschermde persoon’?
Wordt nu eindelijk een antwoord geboden op jarenlange klachten, o.a. vertolkt in de Driekoningenbrief anno 2016 van 40 organisaties uit de zorgsector, en de audit van de Hoge Raad voor de Justitie van 29 juli 2019?
Idem voor het HRJ-advies van 26 april 2006 evenals de vierde GRECO-aanbeveling voor België van 23 maart 2018 omtrent plaatsvervangende magistraten.
In de wet zit immers ook een opmerkelijk compromis-artikel omtrent de rol van plaatsvervangende vrederechters die ook professioneel bewindvoerder zijn.
Maar vooreerst dit: als er al een algemene, kritische opmerking over de wet mag gemaakt worden, is het wel niet de klassieke klacht van de trage wetgever, maar nu eerder die van de overhaaste wetgever.
De volledige tekst van m’n eerste analyse vindt u verder in De Juristenkrant (uitgave Kluwer - Legal World) van 22 11 2023 p. 12 - 13.
Lezen dus ! Maar zoals ik op Twitter ook altijd aanmoedig met #blijfbewegen #keepmoving : blijf niet stillzitten (zie je hieronder...)
De sneltreinwet
24 november 2023
Het project ‘Grijs aan zet’ komt in de herfst van mijn eigen leven. Het is nu niet alleen maar de jurist die nog spreekt, maar de - nog fitte - senior die zelf zo lang mogelijk grip wil houden, met de mountainbike maar ook met een voorzorgvolmacht.
Voor bestelling van dit boek, (174 p., 25 euro) met zoveel mooie getuigenissen en juridische duiding, klik hier !