Questioning Justice
Questioning Justice
2024/25
De gemeente Sint-Joost-ten-Node moet de gemeenteraadsverkiezingen overdoen. In Ninove is de uitslag ondertussen op zich definitief, maar het strafonderzoek loopt verder.
Als de Nood het hoogst is, is de redding niet altijd nabij, maar in De Juristenkrant van 4 december 2024 houdt uw #justitiewatcher een tegendraads pleidooi: voor niet minder, maar net méér volmachten.
Het LPKD voorziet in artikel 56 § 1, lid 2 nog steeds dat slechts één gevolmachtigde per verkiezing één enkele stem bij volmacht mag uitbrengen. Dat is een copy/paste van de federale regel in het algemeen kieswetboek (artikel 180quater § 2).
De Vlaamse hervorming miste daarmee een kans om in België een voortrekkersrol op te nemen. Het Vlaamse debat ‘ter versterking van de lokale democratie’ had immers veel beter een andere Nederlandse - en ook Franse - regel geïmporteerd. In Nederland (kieswet artikel L4), maar ook in Frankrijk (Code électoral artikel L73) is immers het stemmen met twee volmachten wettelijk de normaalste zaak van de wereld.
Zo’n dubbele volmachtmogelijkheid beantwoordt aan de problematiek van kleinere families en de vergrijzing. Bij ons komen oudere senioren in hun intiem vertrouwde en territoriaal dichte omgeving volmachthouders tekort om in hun stembureau hun stem uit te brengen.
Ik pleit dus in naam van ‘Ieders stem telt’, voor een Plan B, voor meer deelname door burgers met een handicap aan de democratie die de Vlaamse wetgever wou versterken.
U leest het hele stuk, met ook een andere Franse tip, evenals de bespreking van de strafbaarstelling van ‘stemmenronselarij’ en de afschaffing van de ‘verklaring op erewoord’ in De Juristenkrant (WoltersKluwer).
te weinig volmachten !
4 december 2024
Het boek ‘Recht op grijs. Bouwen aan ouderenbeleid’ (2024, 328 p.) waar #justitiewatcher aan meeschreef,
kan u bestellen via de uitgever, Gompel&Svacina, via deze link hier.
Meer informatie, ook voor lezingen, via robert.crivit@telenet.be