FAQ VARIA
FAQ VARIA
JustWatch
Kan ik zomaar een zitting op het vredegerecht bijwonen ?
Uiteraard, tenzij gemotiveerde uitzonderingen (familiezaken, minderjarigen...) wordt alles in de openbare zittingszaal behandeld. Dit is een elementair principe van de werking van justitie in een democratie: “justice must be done, and seen to be done”. U kunt dat rustig bijwonen, zonder enige voorafgaandelijke afspraak. Het is voor rechtstreeks betrokkenen wel praktisch als u eerder achteraan in de zaal gaat zitten. Het is praktisch én gebruikelijk dat advocaten vooraan plaatsnemen.
Indien u een zitting bijwoont omwille van een studie-opdracht (thesis, taak...), is de vrederechter na afloop van de zitting beschikbaar voor wat duiding, als u dit vraagt.
Waar vinden zittingen “achter gesloten deuren” plaats ?
In de raadkamer of uitzonderlijk, om praktische redenen, in het kabinet van de vrederechter.
Kan ik als leerkracht met mijn klas het vredegerecht bezoeken ?
Uiteraard, u bent welkom, want het is belangrijk dat jonge burgers leren hoe ‘justitie’ functioneert !
We suggereren u wel dat de leerlingen vooraf deze site bezocht zouden hebben, zodat zij vooraf al wat ingelicht zullen zijn, al zult u dat ongetwijfeld ook zelf gedaan hebben binnen het kader van de les zelf.
Het bezoek houdt traditioneel in:
- kort algemene inleiding door de vrederechter in de openbare zittingszaal;
- vragen van de leerlingen;
- rollenspel (indien gewenst): een eenvoudig mini-proces met de leerlingen als rechter, advocaten en recht-zoekenden
- rondgang door de raadkamer, griffie, archief, en kabinet van de vrederechter
U neemt met de hoofdgriffier contact op voor de afspraak: mail (bvb voor het vredegerecht Roeselare) hier
Waarmee dient de pers rekening te houden tijdens een zitting ?
De geldende algemene regels vindt U hier . Aarzel niet contact op te nemen voor overleg, in het belang van uw kwaliteitsvolle verslaggeving enerzijds, maar respect voor privacy van aanwezigen en recht-zoekenden anderzijds. Zo mag o.a. niemand herkenbaar gefilmd of gefotografeerd worden in of in de omgeving van de zitting zonder zijn/haar akkoord.
Hoeveel “verdient” een vrederechter ?
Na meer dan 24 jaar in het ambt, beliep de ‘wedde’ van de vrederechter van Roeselare op 31 08 2011 netto ongeveer 4.300 € per maand, exclusief niet maandelijkse loonvoordelen (vakantiegeld, eindejaars- en Copernicuspremie, een laptop, en een gsm met 25 euro belkrediet).
Senator Coveliers (VB) stelde op 12 november 2009 de vraag naar “het zetelen van magistraten in sporttribunalen”, en de bijhorende “bezoldigde opdrachten”.
Vrederechter Nolf werd op 24 september 2009 benoemd als rechter in eerste aanleg (Juge d’Instance du Conseil de Discipline) van de FFBS, de Fédératon Francophone Belge de Ski. Er is geen enkele wedde. De verplaatsingsvergoeding per zitting in Luik, beloopt 120 euro.
Het betreft geen overheidsopdracht, zodat de regels van de art. 293 - 295 Ger. W. niet toepasselijk zijn. Ook vrederechters hebben hun eigen vrijetijdsbesteding, in dit geval in een familiale traditie: Lode en Tim Nolf zijn beiden skileraar. Papa zette hen aan 2 jaar in Val Thorens op de latten. Boven de boomgrens heb je immers minder last van astma. Lode was 3 jaar eerst Technisch, en vervolgens Algemeen Directeur van de Ecole du Ski Français (ESF) van Val Thorens, met 200 skileraren (Fransen tot Denen en Japanners) op het hoogste skidorp (2300 m) van Europa.
Een beetje frisse lucht kan geen kwaad...
Ik vond Jan Nolf op Facebook ?
Nee, er zijn naamgenoten: ere-vrederechter Jan Leopold K. Nolf vindt u niet op Facebook.
En op Twitter ?
U bent welkom m’n tweets te volgen @NolfJan
Uw vraag stond (nog) niet in deze FAQ-lijst ?
Mail uw vraag hier .
Varia
“Recht spreken kan het verhaal worden waardoor de rechter mens wordt, en de mensen menselijker maakt. Daar wortelt zijn vrijheid, en zijn verantwoordelijkheid.” (*)
G. Rommel, vrederechter St. Gillis B.
naam Jan Nolf
beroep vrederechter Kanton Roeselare
WEBSITE www.vredegerechtroeselare.be
OnderwerpeN Justice