Wie is Jan Nolf ?

JustWatch

 

Jan Nolf is licentiaat in de rechten en de criminologie. Hij was 10 jaar advocaat (in Brugge) en bijna 25 jaar vrederechter (in Roeselare). De professionele pers publiceerde ongeveer 200 van zijn vonnissen.

Midden 2011 nam hij ontslag uit protest tegen het systeem waarbij de familiale nabijheidsjustitie uitgehold werd.


Sindsdien is hij actief als columnist voor o.a. Knack & LeVif/L’Express, De Morgen, De Tijd, De Standaard, De Juristenkrant en VRTDeRedactie.be.

Hij geeft ook duiding in reportages over juridische actualiteit op VRT (Panorama-uitzending ‘De Gestoorde Procedure’) en RTBF (Devoir d’enquête).


Zijn eerste boek verscheen in augustus 2012 bij uitgeverij UGA (thans INNI Publishers) onder de titel ‘Kwetsbaren in het recht’, en behandelt de ‘voorlopige bewindvoering’.

In het voorjaar van 2014 verschenen de twee opvolgers daarvan:

  1. Kwetsbaren in het nieuwe recht, Bescherming met of zonder rechter: het nieuwe menu à la carte vana 1 september 2014 (100 blzn voor niet-juristen)

  2. Dit werk heeft hij ook zelf in het Frans vertaald: ‘Les personnes vulnérables dans le nouveau droit’ (INNI 2015)

  3. Kwetsbaren in het nieuwe recht, De nieuwe bewindvoering: de juridische bescherming van alle kwetsbare minderjarigen (411 blzn voor juristen).


U vindt de #justitiewatcher en #justitiefluisteraar ook op Twitter @NolfJan en zijn eigen blog.


Vaste thema’s zijn er o.a. de nabijheidjustitie, armoedebestrijding, de Afkoopwet en de verdediging van de rechtstaat.

Daar komen we o.a. ook bij GAS terecht. Hij schreef er op vraag van de Kamercommissie een rapport over dat uiterst kritisch uitviel.


Eind augustus 2014 kwam een storm van verontwaardiging los toen bleek dat het Europees Netwerk van Hoge Raden van Justitie (ENCJ) Jan Nolf had gecatalogeerd als een gevaar voor justitie.


Op suggestie van de door hem inderdaad vaak bekritiseerde Belgische Hoge Raad voor de Justitie werd hij immers in het ENCJ rapport 2014 onder Appendix F gecatalogeerd als een “risico van bedreiging vanwege de pers tegenover justitie”.


De ENCJ en de Belgische Hoge Raad voor de Justitie trokken de ‘zwarte lijst’ onmiddellijk in en verklaarden zijn werk integendeel te waarderen.


Jan Nolf volgt o.a. in bijzonder de processen Jonathan Jacob en Bernard Wesphael.


Voor het boek ‘Assassin - Moordenaar’ van Bernard Wesphael (onmiddellijk na de vrijspraak gepubliceerd bij Nowfuture Editions) schreef hij de 35 slotbladzijden over de werking van justitie, de rol van de pers en de hervorming van het hof van assisen.


Op 23 november 2016 kreeg hij – in navolging van o.a. Stephane Hessel (‘Indignez-vous’) - de Burgerschapsprijs. Stichting P&V lauwerde hem en de Brusselse onderzoeksrechter en fraudejager Michel Claise voor hun inzet voor een ‘open, democratische, tolerante en solidaire samenleving’.


Op 30 november 2016 publiceert hij zijn opinie-boek over justitie: ‘De kracht van rechtvaardigheid’ (bij Uitgeverij EPO).