dagboek van mijn laatste jaar
dagboek van mijn laatste jaar
2010/11
Eigenlijk heb ik geen tijd. Maar voor Koen Raes loopt de tijd niet meer. Lode heeft me tijdens de iChat vanmiddag vanuit Val Thorens overtuigd tijd te maken: “hij was mijn beste professor”.
In mijn bibliotheek staan het uitdagende “Aan ons de keus” van Milton & Rose Friedman, en het vlijmscherpe antwoord “Aan hen de keuze ?” van Koen Raes on-broederlijk, maar bewust al vele jaren naast elkaar. Jammer dat ik zelfs geen tijd heb de met gele marker aangestreepte passages uit beide boeken te herlezen, al blijken de kleuren vervaagd. Het waren ook markeringen uit mijn “vorig leven”. Tijd...
Ook op deze blog, citeerde ik vaak zijn ‘Het moeilijke ont-moeten’ (klik hier voor 13 11 2011 ‘Donkere wolken boven de vrederechters’).
Anno 1998, tien jaar na mijn benoeming, toen ik dit boek in handen kreeg, was ik ondertussen een “ander” magistraat, veel méér op zoek naar een andere opdracht, dan de louter technische van het recht, of de pluche oubolligheid die met een vrederechter nog altijd geassocieerd wordt.
Onovertroffen blijft voor mij als vrederechter, zijn bijdrage ‘Rechtspreken vanuit een zorgzaamheidsperspectief ‘ in het afscheidsbundel van Freddy Evers, ‘Kiezen tussen recht en rechtvaardigheid’ (Die Keure 2009).
Als academisch spookrijder tegen het idee van een grote, verre Eenheidsrechtbank met zeldzame Eenheidsloketten pleitte hij verbatim “ Wellicht genieten de “lagere” rechtscolleges nog het grootste vertrouwen, net zoals gemeentebesturen, omdat ze dichter bij de burger staan, meer vertrouwen genieten dan Parlement of Regering, en net zoals dat het geval is voor de wijkagenten. Om dat te verhogen is echter inderdaad vereist dat ze dicht bij de burger staan, “herkenbaar zijn”. In die zin valt het te betreuren dat de vredegerechten niet echt in de kantons zetelen, waarover hun rechtsmacht zich uitstrekt, maar al te veel geconcentreerd zijn rond de rechtbanken van eerste aanleg.
Ik zou er daarom ook voor willen pleiten om ook wat de gerechtelijke macht betreft, de decentralisatiegedachte een kans te geven en vredegerechten territoriaal dichter bij de bevolking te lokaliseren. Zonder twijfel zou dit een bijdrage kunnen zijn om hun gezag en “herkenbaarheid” te verhogen en het vertrouwen dat er in wordt gesteld te versterken. Het is vreemd dat men dit voor politiek organen heeft ingezien - men denke bvb aan de districtsraden of de lokale hoorzittingen op gemeentelijk vlak - maar niet voor gerechtelijke organen.”
Ik zou het niet beter kunnen zeggen.
Hugo Lamon vindt in De Standaard van vandaag dat het (evident !) “tijd is voor actie bij justitie”. en “er slechts 5 minuten politieke moed nodig is om van justitie een moderne instelling te maken. Politici moeten gewoon beslissen en kiezen”.
Architecten en aannemers slagen er in véél sneller een fabriek neer te poten, dan een huis. Ik verkies voor justitie met de kleine j een huis. Zoals mijn huis van steen en wolken (klik hier).
Misschien toch 10 minuten nadenken over de keuze.
Vaarwel professor, uw warme woorden blijven.
Wat u vast niet gemist hebt - Ce que vous n’avez certainement pas râté - You didn’t miss this one did you ???
04 05 2011 “Etienne Vermeersch over de overleden Koen Raes” (De Standaard)
04 05 2011 “Justitie gaat achteruit” (De Standaard)
A quote a day, keeps the doctor away ;-)
“Het heeft eerder te maken met top-down-benadering. De magistraten zijn altijd heel weinig betrokken geweest bij hervormingen. Ook met de specifieke omstandigheden waarin magistraten werken, heeft Justitie altijd weinig rekening gehouden”
Staatsraad Pierre Lefranc, Voorzitter ‘Magistratuur & Maatschappij’, vandaag in De Standaard
Photo of the day:
Lila flowers on the salty shores of the inner lake of Gruissan (Aude, France)
Poem of the day:
“Trieste god, nodig wellicht omdat geen enkele was
Als gij, een god erbij in pantheon en eredienst,
Meer niet, niet hoger noch ook reiner,
Want voor alles was een god, behalve u.”
Fernando Pessoa, Gedichten, 09 10 1916
You Tube of the day:
Koen Raes over de cocaïneplantage ;-)
Jogging around Bruges:
Visits of Courtrooms:
Bruges, Huyse Die Caese (ancient courthouse of the Juges d’Instruction)
Lyon, Security in old & new courts
My favourite bridges of 2010: bridges as the symbol of Justice
Vind met uw cursor de links in de teksten. Trouvez avec votre curseur les liens dans les textes. Find with your curser the web links in the texts.
bedankt, professor
4 mei 2011
Architecten en aannemers slagen er in véél sneller een fabriek neer te poten, dan een huis. Ik verkies voor justitie met de kleine j een huis.