my sabbatical year
my sabbatical year
2011/12
Bedenking na het interview vanmorgen in Peeters & Pichal (link hier): als het zo verder gaat moet ik voor de gemeenteraadsverkiezingen een ‘Ronde van GASvrij Vlaanderen’ plannen, deels cabaret, deels juridische vorming, een perfecte tandem in dit onderwerp. Hoe gastvrij we zijn, dat stond al te prijken in de brochure van minister Bourgeois. Hoe gasvrij we beter worden kun je daar deels aan koppelen. Immers zwellen de ambities van de Vlaamse GASbel steeds verder op: we willen niet alleen veiligheid en netheid, we willen ook beleefde burgers, want ook wij leven soms even op straat, en daar willen we niet ‘verschieten’. Des te minder als we nogal ‘verschietachtig’ geworden zijn.
Eerst even het verschot van de week.
De gemeente Mol (link hier) wil niet dat van hun GAS-verschot-verbod een karikatuur gemaakt wordt, en waarschuwt in alle ernst dat het ‘doen verschieten van mensen’ (nog niet van dieren, dat zal voor straks zijn) een heus probleem is. De eerste die ik dan een GAS zou willen uitreiken is die gemeente zelf. Verleden week was het Molse verbod de eerste vraag van de journalist van HN (link interview 26 05 2011 hier), en ik verschoot. Zo erg dat ik hem niet geloofde, wat BDW overigens een normale reactie vindt als het over journalisten gaat (“Geen hond die …”). Mijn onrust dat ik gewoon voor de gek gehouden werd, steigerde des te meer na het verschot dat mijn Telenet verbinding het plots opgaf, en we het niet samen meer konden verifiëren. Ik bezwoer de reporter zijn bronnen goed te checken, want mijn tweede denkpiste was dat ik het verschot-verbod zou terugvinden op de websites van De Raaskalderij (link) of TVOlen (link). Nee dus, het bleek echt, met dank aan de professioneel in kwestie.
Maar dat soort kolderpolitiek hebben we natuurlijk geen satire meer nodig: Mol kleurt je dag.
Gisteren dan getrakteerd op de #BDW column in De Standaard onder ‘Verboden vruchten’ (link hier).
GAS wordt er verdedigd met een bijbelse analyse over Adam & Eva onder de appelboom, de onkuise Augustinus, en het Weesgegroetje. Eerst verschoot ik niet, want ik schoot in een lach. Daarna verschoot ik toch, want in fine bleek het bittere ernst. We zijn zondige wezens, want alleen al door het bestaan van het verbod te eten van ‘de boom van kennis van goed en kwaad’ moesten we wel een strijd gaan leveren tegen de eigen begeerte.
Het verhaal dat begeerte ook zonde is, en zonde ook onverantwoordelijkheid, heeft vandaag voor een paar Vlamingen toch wel zijn pedagogische beperkingen. Ofwel vinden we begeerte geen zonde, maar best leuk. Ofwel denken we dan in het slechtste geval reflexmatig eerder aan een Brugse bisschop dan aan een plasje tegen een andere boom dan die appelboom, in hoge nood, na een bezoek aan de Wijngaard des Heren.
Waar ik wel kan inkomen is zijn punt dat het invoeren van een verbod, niet alleen de straf creëert, maar in de menselijke faaldrift, ook de overtreding zelf. Vandaar dat we ook beter zuinig om zouden gaan met onze verbodsdrift.
Bart gaat er daarenboven van uit dat niemand “van ons consequent de verleiding weerstaat om wild te gaan plassen, afval op straat te gooien, in dronken toestand amok te maken. We doen dat allemaal wel ooit eens.”
Twee puntjes waar Bart gemakshalve overheen sprint.
Vooreerst dat er in ons land (altijd ‘dit’ land voor Bart) nog een overgrote meerderheid van mensen is (oud én jong) die zich wel netjes gedragen. Zelfs met een glaasje te veel op, maken ze geen amok. Die danken hun opvoeding niet aan GAS.
Ten tweede dat er voor de aanpak van “zondaars”, ook in hun portemonnee, efficiëntere alternatieven bestaan.
Door terug te fietsen tot in het Aards Paradijs lijkt het er wel op dat indien de Schepper eerst de GAS uitgevonden had, Eva niet in de appel gebeten zou hebben. Of nog beter: dat als “je weet dat niet eten goed is en wel eten kwaad”, we dan GAS kunnen inzetten tegen obesitas. Dat Bart daar nog niet vroeger aan gedacht heeft.
In de volgende blog, een ernstiger samenvatting over de roots, illusies en complicaties van GES, de GEmeentelijke Steekvlampolitiek.
Blader ondertussen naar de FAQ pagina over GAS (link hier). Follow me on Twitter@NolfJan
Photo of the day:
Met de hoeveelheid GAS die we nu geproduceerd wordt, kunnen we onze energiefactuur mooi verlagen ?
Press of the day:
2012 05 30 ‘Liga voor de Mensenrechten naar Raad van State tegen GAS’ (DS)
2012 05 30 ‘Wildgroei aan administratieve sancties ?’ (J.N. op Radio 1 Peeters en Pichal)
2012 05 29 ‘Voor Justitie, kassa 2’ (Opinie VRT De Redactie)
2012 05 26 ‘Gemeenten moeten niet voor rechter spelen’ (Het Nieuwsblad)
2012 05 22 ‘GAS terugnemen graag’ (Opinie De Standaard)
2012 05 22 ‘Vive le Québec libre !’ (Opinie VRT De Redactie over GAS en betogingsverbod)
2012 05 28 ‘Des centaines de juristes en toge manifstent contre la loi 78’ (La Presse)
2012 05 26 ‘GAS: verboden mensen te laten schrikken in Mol” (GvA)
2012 05 25 ‘Les étudiants québécois attaquent en justice la loi spéciale 78’ (Le Monde)
2012 05 18 ‘Overlastboetes zijn geen pestboetes’ (VVSG in DS)
You Tubes of the Day:
#Classe : Quebec student strike
Met dank aan Pierre Lefranc van ‘Magistratuur & Maatschappij’ voor de inspiratie.
Quote of the day:
“Soyez partiaux. Pour maintenir la balance entre le fort et le faible, le riche et le pauvre, qui ne pèsent pas d'un même poids, il faut que vous la fassiez un peu pencher d'un côté. C'est la tradition capétienne. Examinez toujours où sont le fort et le faible, qui ne se confondent pas nécessairement avec le délinquant et sa victime. Ayez un préjugé favorable pour la femme contre le mari, pour l’enfant contre le père, pour le débiteur contre le créancier, pour l’ouvrier contre le patron, pour l’écrasé contre la compagnie d’assurance de l’écraseur, pour le malade contre la sécurité sociale, pour le voleur contre la police, pour le plaideur contre la justice...”
Le substitut du Procureur de la République, Oswald Baudot (voir You Tube of the day - lien ici).
Poem of the day:
“ Neutralité cet instant
comme un centre égalisant un peu
jusqu’à rien ce que je connaissais encore
et ce que je connaissais déja
Non le noeud mais le nu
entre les atteintes de l’avenir
et les costumes du passé
seulement instant cette absence
...
Afzijdigheid dit ogenblik
als een middelpunt dat
wat ik nog kende
en wat ik reeds ken
een beetje in evenwicht brengt
Niet het kluwen maar het naakte
tussen de inbreuken van de toekomst
en de vermommingen van het verleden
dit ogenblik enkel afwezigheid”
Christian Dotremont, ‘Chronique’ (uit ‘Ceci n’est pas une poésie’, Een Belgisch-Franstalige Anthologie belge francophone’ van Barnard, Dirkx & Lambersy (Atlas 2005)
lachgas
30 mei 2012
Door terug te fietsen tot in het Aards Paradijs lijkt het er bij #BDW wel op dat indien de Schepper eerst de GAS uitgevonden had, Eva niet in de appel gebeten zou hebben.