Questioning Justice
Questioning Justice
2014/15
Antwerpen doet als GAS-boete hoofdstad van België zijn naam alle eer aan: zelfs een pittige discussie binnenshuis wordt er mee bedacht. Dat was toch eerst de bedoeling.
De feiten dateren ondertussen van anderhalf jaar geleden, eind juni 2013 (want GAS zou het nieuwe snelrecht zijn, zo werd beloofd).
Mevrouw Z. heeft ruzie met haar vriend, en wordt binnengelaten bij een gemeenschappelijke vriend. In een vlaag van “zinsverbijstering” denkt ze dat haar vriend zich daar verbergt, en gaat ze even uit de bol: in de garage wordt een kast omgekieperd en in de hall worden spullen uit een (andere) kast gegooid.
Eerst een rondje justitie.
De opgeroepen politie neemt de overspannen dame mee, maar dat gebeurt niet zonder enige “ongewapende weerspannigheid” van harentwege.
Daarvoor in het kader van de spoedprocedure (!) vervolgd voor de Antwerpse correctionele rechtbank erkent ze dat ruiterlijk: de rechtbank gunt haar op 13 oktober 2013 dan ook de maximale clementie van de ‘opschorting’. Ze wordt dus schuldig bevonden maar niet gestraft.
Einde van het strafverhaal, na een dossier waarin dus Antwerps parket en correctionele rechtbank tijd in geïnvesteerd hebben.
Die overconsumptie van justitie is echter nog niets in vergelijking met het bis-dossier van de administratieve justitie: de GAS-fabriek.
Immers klasseerde het parket van Antwerpen de afzonderlijk (!) geverbaliseerde feiten van “opzettelijke beschadiging van andermans roerende goederen” zonder gevolg: dat betrof de kast en de er uit gegooide spullen – zie de start van het verhaal.
Niet zo de weledelgestrenge GAS- ambtenaar.
Vervolgens voor de zelfde ruzie een rondje Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS).
Eind oktober 2013 - dus na het correctioneel vonnis tot opschorting en vier maanden na de “feiten” - werd de ondertussen al lang afgekoelde dame geconfronteerd met een brief van de GAS- sanctionerend ambtenaar.
Die GAS-ambtenaar stelde eerst wel een bemiddeling voor via de VZW De Elegast maar daar is uiteindelijk volgens dezelfde GAS-ambtenaar “niet voldoende tijd voor” – wellicht wegens overbelasting van GAS.
Zoals al lang voorspeld: de flessenhals van Justitie verplaatst zich naar GAS.
Besluit van de GAS-ambtenaar: aan mevrouw Z. wordt in die omstandigheden (gemakshalve) een GAS-boete van €100 opgelegd.
Die is het daarmee echter niet eens, en tekent beroep aan bij de Antwerpse politierechtbank.
Rondje drie: opnieuw bij justitie, de politierechtbank, deze keer.
Volgens de – niet zo eenvoudige – GAS-procedure vergt het een verzoekschrift in hoger beroep en ‘besluiten’ waarbij de advocaat van mevrouw Z. laat opmerken dat “de kast al lang terug is rechtgezet en de voorwerpen al lang in (de andere) kast terug zijn gezet”.
De advocaat haalt er zowaar de ‘Dikke Van Daele’ bij voor de definitie van ‘schade’: “wat de gaafheid van iets teniet doet of een vermindering die de zaak door geweld is ondergaan”.
Deze dinsdag 16 december jl., meer dan anderhalf jaar na de “feiten” liep ook dit wereldschokkend dossier met een sisser af.
De politierechter veegde gezwind de spons over heel dit overtrokken verhaal, en wel twee keer.
Vooreerst merkte de politierechter op dat de GAS-ambtenaar niet tegelijk bemiddeling kon voorstellen, en die dan afblazen zonder dat de bemiddeling door de overtreder geweigerd zou zijn. Met andere woorden: de werkoverlast bij de GAS-bemiddeling neemt dermate afmetingen aan dat gemakshalve toch maar naar financiële bestraffing teruggegrepen wordt – en dat kan niet zomaar.
Ten tweede stelde de politierechter vast dat het politieverslag geen “schade” beschrijft en er zich ook geen schadelijder heeft aangemeld.
Het GAS-sanctie werd dan ook vernietigd en de Stad Antwerpen werd veroordeeld tot de proceskosten (in dat geval slechts €205 – bovenop de kosten van de advocaat van de stad zelf).
Pittig detail: de GAS-beslissing van de ambtenaar werd in de plechtstatige “Overwegende dat...”-stijl geformuleerd. Het vonnis van de politierechter volgde in nuchtere mensentaal, met het gezond verstand van dien.
Jawel, er is soms hoop binnen justitie. Dàt is dan het goede nieuws.
De FAQ - pagina over GAS, met al mijn opinies daarover, juridische info & formulieren, vindt u op deze link hier.
GAS in A
18 december 2014
Pittig detail: de GAS-beslissing van de ambtenaar werd in de plechtstatige “Overwegende dat...”-stijl geformuleerd. Het vonnis van de politierechter volgde in nuchtere mensentaal, met het gezond verstand van dien.