Questioning Justice
Questioning Justice
2015/16
De blinde overhaasting waarmee sommige vrederechters op hoog tempo bewindvoeringen voortijdig ‘kantelen’ in de nieuwe wet wordt, getuigt van een manifest onjuiste lezing van de wettelijke overgangsregeling. (zie daarover mijn blog van 19 10 2015 - link hier). U leest daar deze week ook meer over in De Juristenkrant (Legal World, uitgave Kluwer).
Die methode veroorzaakt - minstens voor zover dat leidt tot een ‘passe-partout- motivering’ met ‘maximale bescherming’ - een nutteloze verspilling van middelen en een gebrek aan respect voor het essentieel aandachtpunt van de wet: het belang van de beschermde persoon.
Dat is nog erger wanneer de rechtstreeks betrokkenen (beschermde persoon, vertrouwenspersoon, bewindvoerder) in sommige kantons niet eens gehoord worden. De beschermde persoon wordt met een voldongen feit geconfronteerd en voelt zich geïntimideerd door een onbegrijpelijke, Kafkaiaanse procesvoering buiten zijn weten om. Het is een omgekeerde wereld om in de eerste plaats te willen (“maximaal”) “beschermen” en in functie daarvoor de nog kersverse regels van het procesrecht dat kwetsbare mensen beschermt, opzij te zetten.
Dit betekent geen “kantelen in de nieuwe wet”, maar een kantelen - of kapseizen - van de nieuwe wet van 17 03 2013 zelf. We zouden het ook ‘vrederechterlijke malpractice’ kunnen noemen.
In het kader van de ‘ambtshalve aanhangingmaking’ (“adiëring”) door de vrederechter zelf, stelt dit - overeenkomstig het advies d.d. 08 11 2011 van de Raad van State - de vraag naar de onpartijdigheid van de vrederechter en de wettigheid van de procedure.
De niet-naleving riskeert ook overeenkomstig de Anca-rechtspraak de aansprakelijkheid van de Belgische Staat in het gedrang te brengen.
De eerste procedure-initiatieven waarbij de rechtsmiddelen van derdenverzet en hoger beroep worden ingezet, zijn thans opgestart en worden beide (update !) ingeleid op 26 november aanstaande. De Antwerpse advocaat Jos Vander Velpen, ook voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, stelt de juridische vragen ook mensenrechtelijk op scherp.
U vindt ‘blanco’ aktes van derdenverzet en hoger beroep als voorbeeld van mogelijke motivering op het einde van de pagina Dossiers -> Bewindvoering -> Procedure gerechtelijke bescherming: de bewindvoering (link hier).
U vindt er ook de adressen van de instanties in verband met mogelijke informatie en klachten.
testcases bewindvoering
8 november 2015
Dit betekent geen “kantelen in de nieuwe wet”, maar een kantelen - of kapseizen - van de nieuwe wet van 17 03 2013 zelf.
We zouden het ook ‘vrederechterlijke malpractice’ kunnen noemen.